Kapybara neboli plavoun

30. prosince 2006 v 14:30 | Pirátka |  Zvířata
Kapybara neboli plavoun je největší hlodavec na světě.Tělo o délce 1 m má pokrytéřídkými tvrdými štětinami.váží asi 50,v zajetí až 79kg.Na nohou má plovací blány ,proto se velmi dobře potápí a plave.Obývá říční břehy porostlé vysokou trávou.Živí se vodními roztlinami ,ale i polními plodinami, které spásá ve dne.Je-li kapybara vyplašená,uchyluje se do vody.Samec mívá harém několika samičwk,ale někteří jedinci žijí v párech.Samice jsou březí asi 150 dní a mohou mít dvakrát do roka 2-5 mláďat.Mláďata se rodí s otevřenýma očima,osrstěná,samostatná a rychle rostou.Dospívají v 15 měsících.Kapibara je krotká a mírná.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.